Vauvahieronta

Itkulle on aina jokin syy!

Kosketus ja hieronta ovat todella vanhoja hoitokeinoja vauvoille ja lapsille. Vauvahieronnalla ei ole ikärajaa vaan hieronnan voi aloittaa jo heti kun vauva syntyy. Hieronnassa käydään läpi lapsen vyöhykepisteitä koko kehon alueelta. Hieronnasta saa apua mm. koliikkiin ja se helpottaa tehokkaasti vatsavaivoja, parantaa unen laatua, rentouttaa koko kehoa ja lisää vauvan tyytyväisyyttä. Vauvan suolisto ei ole vielä täysin kehittynyt. Tästä voi aiheutua lapselle ummetusta, ripulia, kouristuksia tai ilmavaivoja. Silloin kun vauva itkee paljon, jännittyy myös pallea ja koko kehon lihakset. Lihasjännitykset aiheuttavat vauvan unenlaadun heikkenemistä, pahaa oloa ja kipuja. Loppuraskauden ja synnytyksen aikana vauvan pää, niska ja kaula altistuvat kovalle rasitukselle, joka aiheuttaa lihasjännityksiä edellä mainittuihin kohtiin. Myös lonkan koukistajalihaksiin voi tulla jännityksiä ja kireyttä joka painaa lihaksen paksusuolta vasten, aiheuttaen kovia vatsakipuja vauvalle. Tämän vuoksi vauvan vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta olisi hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa.

 

Refluksi eli närästystauti

 

Oireet:

  • vauva nukkuu vain lyhyitä jaksoja tai ei ollenkaan
  • vauva kääntää päätään voimakkaasti taaksepäin
  • puklausten määrät ovat suuria
  • vauva on itkuinen ja jännittynyt

Närästystaudissa vatsan hapokas sisältö pääsee virtaamaan takasin ruokatorveen tai jopa nieluun ja kurkkuun asti. Tämän vuoksi vauva saattaa syödä maitoa koko ajan, koska se helpottaa närästyksen oireita vähäksi aikaa.

Kallonpohjasta lähtevä vagushermo on kehomme suurin hermottaja. Vagushermo vaikuttaa ruokatorven, vatsalaukun ja suoliston toimintaan. Närästystautia ja koliikkia sairastavalla lapsella vagushermon toiminta on heikentynyt tai estynyt kokonaan. Vagushermon toimintaa voidaan parantaa vauvahieronnalla ja lempeällä jäsenkorjauksella